UPPDATERING. Nu kan även personer från Stockholm ansöka till Lärlingsprogrammet för Filmarbetare, med utbildningsstart i augusti. Utbildningen innebär att du som lärling spenderar nästan 11 månader på en arbetsplats eller med en frilansande filmarbetare, för lärande genom praktiskt utförande. Parallell undervisning sker på distans, och utbildningsanordnaren är Uddevalla Vuxenutbildning i samarbete med Yrkesnämnden för Film & TV.

Vill du bli filmlärling? Anmäl intresse här. 

Vill du ta emot en lärling? Anmäl intresse här. 

FAKTA 

  • Ansökningsperiod 1: 1 april till 30 maj. 
  • Ansökningsperiod 2: 31 maj tills alla platser är tagna.
  • Utbildningen startar 29 augusti och avslutas 14 juli 2023. 
  • Matchning mellan lärling och verksamhet sker i september. 
  • Lärlingen genomgår 4 veckors grundläggande branschutbildning (på distans) och kommer ut i verksamhet den 26:e september. 
  • Lärlingen ska vara minst 70 procent i verksamhet och max 30 procent i undervisning.
  • Utbildningen är CSN-berättigad. 
  • Verksamheterna får ersättning för handledningstid. 

Lärlingsprogrammet erbjuder en unik matchning mellan människor som vill arbeta i film- och tv-branschen och etablerade verksamheter som vill ta emot och lära upp nya framtida medarbetare. 

– Vi är mycket stolta över att tillsammans med Yrkesnämnden skapa denna unika utbildning, säger Lena Jannesson Hagman, rektor på Uddevalla Vuxenutbildning. – Uddevalla har lång erfarenhet av lärlingsutbildningar och området har en stark tradition av filmskapande, så förutsättningarna är perfekta.

– Det är ett snabbspår in i branschen. På bara ett år kan du få tillräckligt med arbetslivserfarenhet och branschkunskap för att kunna arbeta som filmarbetare - och arbetstillfällena är många, säger Charlotte Gimfalk, verksamhetsledare för Yrkesnämnden för Film & TV. 

Det är över 100 olika yrkesroller som är inblandade när en film blir till - chaufförer, snickare, elektriker, ljudtekniker, kostymörer, rekvisitörer, klippare och VFX-artister, för att bara nämna några få.

– Utbildningen är av den anledningen medvetet utformad på ett brett sätt, och de som väljer att gå den har möjlighet att rikta in sig på det de är mest intresserade av, säger Lena Jannesson Hagman.

Vill du bli filmlärling? Anmäl intresse här. 

Vill du ta emot en lärling? Anmäl intresse här. 

Har du några frågor? Kontakta oss gärna! 

Kontaktperson:
Charlotte Gimfalk
+46 708-16 73 74
charlotte.gimfalk@ynft.se