2024-09-26

Christian Wikander ny ordförande för film- och tv-branschens yrkesorgan

Christian Wikander har valts till ny ordförande för Yrkesnämnden för Film och TV. Wikander efterträder Thomas Nilsson som kliver av ordförandeposten efter tre år.

Idag valdes Christian Wikander till ny ordförande för Yrkesnämnden för Film och TV. Christian Wikander har en lång och gedigen bakgrund inom film- och TV-branschen, både som beställare och producent, bland annat som Global Head of Scripted på Banijay, VP for Nordic Original Content på HBO, tidigare även som Programchef för Drama på SVT och Producent för en lång rad tv-serier under det egna bolaget TV Spartacus.

- Jag är hedrad och tacksam över förtroendet att få leda Yrkesnämnden för Film och TV in i framtiden. Vår bransch står inför både stora möjligheter och utmaningar. Jag ser fram emot att fortsätta driva arbetet med att tydliggöra branschens yrkesroller och utveckla en branschmodell för att synliggöra kompetens och kapacitet inom vår sektor, säger Christian Wikander.

Christian Wikander efterträder Thomas Nilsson som varit med sedan start och som även var delaktig i bildandet av organisationen.

-Det har varit en stor ära att få vara en del av Yrkesnämnden. Tillsammans har vi arbetat för att anpassa oss till de snabba förändringarna i film- och tv-industrin och för att göra yrkeskompetens inom vår sektor dokumenterad och mätbar. Jag lämnar över rollen med full tillit till Christian Wikander, som jag vet kommer att fortsätta att leda nämnden med både energi och vision. Jag vill tacka alla medlemmar, styrelsen och verksamhetsledare Charlotte Gimfalk för samarbetet under min tid som ordförande, säger Thomas Nilsson.

-Jag vill å styrelsens vägnar uttrycka vår stora tacksamhet till Thomas Nilsson för hans enastående insatser under sina år som ordförande. Utan Thomas hade det knappast blivit något. Vi ser fram emot att arbeta med Christian Wikander som vår nya ordförande. Hans erfarenhet och engagemang kommer att vara ovärderligt när vi fortsätter att utveckla Yrkesnämndens arbete, säger Eva Hamilton, ordförande för Film&TV-Producenterna och styrelseledamot i Yrkesnämnden för Film och TV.

-Yrkesnämnden har haft hög aktivitet direkt från start i ett väldigt föränderligt produktionslandskap. Det har känts oerhört tryggt att från uppstart in i aktiv verksamhet ha Thomas vid rodret. Thomas har en gedigen erfarenhet av branschens behov och förutsättningar och han kommer vara saknad som ordförande. Vi är dock väldigt glada att vi i Christian får en så rutinerad och kompetent ordförande att leda Yrkesnämnden vidare i det vi har framför oss, säger Simon Norrthon, förbundsordförande för Fackförbundet Scen & Film och styrelseledamot i Yrkesnämnden för Film och TV.

FAKTA YRKESNÄMNDEN FÖR FILM OCH TV:

Yrkesnämnden för film och TV består av arbetsmarknadens parter och centrala branschaktörer i samarbete. Föreningen verkar för branschens kompetensförsörjning genom att främja branschvalidering, yrkesutbildning, kompetensutveckling och rekrytering inom film och TV. Medlemmar är Film&TV-Producenterna, Medieföretagen, Fackförbundet Scen & Film, Svenska Filminstitutet, SVT, TV4, Viaplay Group, Warner Bros Discovery samt de regionala filmfonderna Filmpool Nord, Film Stockholm, Film i Väst och Film i Skåne.

2023-11-13

“Trots att AI kan skriva en kärlekshistoria, har den aldrig upplevt komplexiteten i kärlek”.

Plats: Audiovisual Days 2023 - Lindholmen Science Park

I en tankeväckande föreläsning delade Danielle Lauren, CEO - Future Proofing Storytelling, UK, en framstående röst inom underhållningsindustrin, sina insikter om den växande användningen av artificiell intelligens (AI) och dess påverkan på film och tv. Lauren berörde flera centrala frågor; etiska överväganden, jobbförluster och behovet av att bevara mänsklig kreativitet i en tid av teknologiska nästan okontrollerbar teknisk framfart.

Under seminariet uttryckte Danielle oro över den snabba utvecklingen med av tjänster som kan skapa eller manipulera kreativa verk och hon gav konkreta exempel på olika typer av Deepfake-teknik1 . Hon lyfte fram flera utmaningar och röster från yrkesverksamma som är rädda att förlora sina jobb till följd av automatisering.

En central del av föreläsningen var Laurens reflektion över den senaste strejken i Hollywood och de överenskommelser som gjordes för att skydda manusförfattare, skådespelare och animatörer från att ersättas av AI. Hon riktade särskild uppmärksamhet mot de etiska och arbetsrelaterade frågorna, inklusive skådespelares oro för exploatering i en värld där tekniken tar en allt större plats.

Företagens investeringar i AI och den pågående diskussionen i Vita huset om att definiera AI blev också föremål för diskussion. Danielle Lauren reflekterade över risken för jobbförluster i produktion samtidigt som hon hoppades på att teknologin skulle ge upphov till en kreativ renässans, särskilt för dem från utvecklingsländer eller låginkomstbakgrund.

Avslutningsvis uppmanade Lauren kreativa professionella att förbli mänskliga och fokusera på det unika och oförutsägbara i sitt berättande. Hon betonade vikten av att bevara kreativiteten och utmanade branschens aktörer att skapa verk som går bortom det som maskiner kan åstadkomma.

"Trots att AI kan skriva en kärlekshistoria, har det aldrig upplevt komplexiteten i kärlek"
- Danielle Laurens

Danielle Laurens föreläsning blev därmed en inspirerande resa genom de komplexa frågorna om konst och teknologi i film & tv-branschen. Hennes föreläsning fungerar som en påminnelse om att, trots teknologins framfart, är den mänskliga touchen och kreativiteten oumbärlig för branschens fortsatta utveckling.

Yrkesnämndens reflektioner:

Vårt uppdrag att säkerställa tillgång till kompetens och höja yrkesstatusen inom Film & TV-branschen kan ses som en strategisk anpassning till de utmaningar som Danielle Lauren lyfter fram i samband med användningen av AI. Genom att behålla befintligt yrkeskunnande, attrahera framtida kompetens, kartlägga branschen och lyfta fram dess attraktionskraft som arbetsmarknad, kan vi aktivt adressera hur den tekniska utvecklingen påverkar yrkesutövandet och tydliggöra vilken typ av kompetensutveckling som är viktig för olika yrkesroller och för att kunna använda sig av AI i olika delar av produktionsprocessen.

  1. Deepfake teknologi - förfalskade videor, bilder eller ljud som genom maskininlärning ↩︎

2023-10-19

YRKESNÄMNDEN på plats i Wien för att tala om “microlearning” inom film och TV

Under Creative Skills Week Europe 2023 (CSW2023) som i år hölls i Wien Österrike var vår verksamhetsledare, Charlotte Gimfalk, inbjuden som talare. Evenemanget, samlade kreativa yrkesverksamma, ledare, investerare och beslutsfattare, och bjöd på en positiv respons från deltagarna.

I sitt tal fokuserade Charlotte på vikten av mikromeriter och presenterade vår unika strategi för branschvalidering inom film- och tv-branschen. Modellen har utformats för att möta dagens behov av snabb och flexibel inlärning, där små och modulära utbildningsinsatser kan användas för att fylla kompetensgap och främja yrkesutveckling.

Charlotte delade med sig av sina insikter och erfarenheter. Hon berättade om hur vår organisation arbetar med mikromeriter, och hur det har fått positiva resultat för våra medlemmar inom film- och tv-branschen. David Crombie, Projekt-koordinator för CYANOTYPES uttalade sig om Yrkesnämndens arbete:

“YNFT:s approach could undoubtedly have wider applications in many other sectors and become an integral part of the educational framework being developed within the CYANOTYPES project."

-David Crombie

Vi är stolta över att ha haft vår verksamhetsledare representera oss och dela vår modell för branschvalidering inom film- och tv-branschen. Det är en bekräftelse på att vårt arbete och våra insatser uppmärksammas av både kreativa proffs och beslutsfattare inom branschen.

Se Charlottes tal här: https://youtu.be/oERu0rcjChQ?t=5086

Creative Skills Week 2023 har bekräftat behovet av att fortsätta utveckla och främja innovativa metoder för kompetensutveckling inom kultur- och kreativa sektorn. Vi ser fram emot att fortsätta vara en aktiv part i dessa sammanhang och bidra till en framgångsrik och hållbar framtid för branschen.

Om Creative Skills Week: 

Creative Skills Week är ett avgörande evenemang för kreativa branscher där kreatörer, producenter, ledare och andra aktörer samlas för att främja omskolning och vidareutbildning inom kreativ kompetens.

Läs mer här: https://creativeskillsweek.eu/

Om CYANOTYPES:

CYANOTYPES är en förändringsinriktad organisation, ett paneuropeiskt projekt som tar itu med behoven och kompetensgapen inom kultur- och kreativsektorn. CYANOTYPES är också medgrundare i evenemanget Creative Skills Week 2023. Läs mer här: https://cyanotypes.website/

2022-12-20

Ett gott nytt år

Nästa år står Yrkesnämnden för Film & TV för första gången på egna ben, utan stöd och stöttning från det EU-projekt som finansierat uppstarten.

Vi lyckades med projektets mål: att etablera en varaktig organisation. Så nu önskar vi ett gott nytt år med full fart framåt!

Vilket engagemang!

Missade du förra veckans spridningskonferens? Då vet du inte heller vilket härligt tittar-engagemang vi hade i chatten!

För att möta alla frågor och förslag fick vi göra en extrasändning. Se nedan.

Men först kommer en guide till innehållet, så du kan välja den del som passar dig bäst.

Givetvis blir vi glada om du vill dela med kamrater och kollegor.

Klicka på bilden för att se del 1 av Spridningskonferensen

Koll på innehåll:

Del 1 handlar om uppbyggnaden av yrkesnämnden; en snabb genomgång där Styrelsen berättar hur vi gick till väga.

Bolagens representant Eva Hamilton berättar exempelvis om den nya bryggan mellan yrkesnämnden och produktionsincitamenten.

Parterna lyfter fram nya samarbetsområden som skapats genom Yrkesnämnden.

Tv-kanalerna beskriver att de måste bli mer transparenta kring kommande projekt och med produktionsbolagen bli tydligare kring när och var rekrytering kommer ske.

De regionala filmfonderna uppmanar utbildningar att användas yrkesnämnden för att nå ut till hela branschen.

Klicka på bilden för att se del 2 av Spridningskonferensen

Del 2 kan träffar du producenterna, kanalcheferna och filmarbetarna som arbetet fram branschens nya kompetensstandard. De förklarar vad alla behöver kunna och varför.

Är du nyfiken på det nya lärlingsprogrammet? Eller producentutbildningen som startar i Stockholm efter nyår? Skrolla då till slutet av del 2 som att handlar om utbildningarnas nytta av yrkesnämnden.

Klicka på bilden för att se del 3 av Spridningskonferensen

Del 3 förklarar uppdraget vi fått av Myndigheten för Yrkeshögskolan att utveckla branschvalidering både för studerande och till yrkeskåren.

Creative Skills Europe avslöjar att vi ligger i framkant! Intresset är stort från de 54 organisationer som vi samverkar med i två olika internationella partnerskap.

AF Kultur & Media berättar hur yrkesnämnden kan stärka deras insatser i förhållande till frilansare och företag.

Yrkesnämnden för film & tv är nu bildad. Men vad är planen framöver? Vad finns och vad behövs nu i den organisation som bildats ”av branschen och för branschen”?


Ett påskägg till julklapp!

Tack för alla inlägg i chatten på spridningskonferensen!!

För att bemöta era frågor och förslag (och hejarop!) har vi spelat in en extra Q&A sändning. Se den här: https://youtu.be/c9mIQwZ0pqk

Vilken utmärkt idé!

Ett förslag vi fick var att hålla digitala lunchträffar med fortsatt Q&A om kompetens- och yrkesfrågor. För att utforma det på rätt sätt behöver vi dina inspel. Klicka dig vidare till enkäten och ge oss dina värdefulla tankar: https://forms.gle/6tjRN5z3kjdkRgt19

Slutet gott, allting gott!

I nästa nyhetsbrev kommer vi att berätta mer om Lärlingsprogrammet och hur du blir eller tar emot en Yrkestrainee.

Industry Talks, Till alla lärlingar finns nu dessutom ett unikt läromedel som vi utvecklat med hjälp av branschens aktörer och många etablerade filmarbetare.

Avslutningsvis vill vi önska dig allt gott i det nya året och en riktigt…

God jul!

2022-12-13

Se spridningskonferensen i efterhand här

I torsdags genomförde Yrkesnämnden för film & TV en stor spridningskonferens. Stort tack till alla som deltog antingen som talare, lyssnare eller engagerade frågeställare.

För er som av olika anledningar hade svårt att ta delta kommer här en möjlighet att ta del av sändningen i efterhand.

Här kan du se hela spridningskonferensen (YouTube)

Med framför kameran var representanter från Yrkesnämndens alla områden. Tillsammans delade de med sig av sina perspektiv i frågor om kvalifikationer, validering, utbildning och om behovet av en samlad bransch i dessa frågor.

Lika fin representation och uppslutning som vi hade bland talarna hade vi också bland tittarna.

För att möta det stora engagemang som blev tydligt i chatten planerar vi en kompletterande sändning där vi svarar på era frågor. Vi återkommer med det inom kort.

På lite längre sikt planerar vi att skapa en plattform för att regelbundet mötas och prata om dessa viktiga frågor. Håll utkik! Har du redan nu förslag och frågor är du varmt välkommen att höra av dig.

Glad Lucia!
Yrkesnämnden för Film & TV

2022-12-08

Tack för idag!

Tack till alla som deltog under dagens spridningskonferens.

De medverkande var:

PÅ PLATS I STUDION
Charlotte Gimfalk - Yrkesnämnden Film & TV
Anders Bergqvist - Medieföretagen
Andreas Bedinger - Sveriges Television
Beata Mannheimer - Representant för Medieföretagen
Eleonor Fahlén - Scen & Film
Eva Hamilton - Film & TV-Producenterna
Katarina Hillelson - Newton Kompetensutveckling
Kristina Colliander - Film Stockholm
Maja Gross - Yrkesnämnden Film & TV
Malini Ahlberg - Representant för Film & TV-Producenterna
Oscar Hansen - Frilansande platschef/ Location Scout
Thomas Nilsson - Yrkesnämnden Film & TV

PÅ LÄNK
Lotta Naglitsch - Myndigheten för Yrkeshögskolan
Björn Wärnberg - Uddevalla kommun


FÖRINSPELADE VIDEOHÄLSNINGAR
Daniel Chilla - Film Stockholm
Daphne Tepper - UNI Europa
Harry Toumenoksa - Arbetsförmedlingen
Magnus Stridh - Svenska ESF-rådet
Peter Mild - Scen & Film
Simon Norrthon - Scen & Film

Hela sändningen samt ”frågor och svar” från chatten kommer att publiceras här på YNFT.se

2022-12-08

Se Yrkesnämnden för Film & TVs spridningskonferens live här

Varmt välkommen på digital spridningskonferens hos Yrkesnämnden för Film & TV.

Mellan klockan 13.00-16.00 den 8 december kan du följa konferensen live på länken nedan.

https://us06web.zoom.us/j/84282824626?pwd=dzZGQ3VLREppUGNSSThFT1VkVzhVQT09

Länken öppnar 15 min innan konferensen börjar. 

2022-11-29

Yrkesnämnden för Film & Tv bjuder in till en digital spridningskonferens

Torsdagen den 8 december klockan 13.00-16.00

För tre år sedan inleddes ett unikt samarbete inom vår bransch. Då samlade Film&TV-Producenterna parterna, bolagen och branschens finansiärer för att gemensamt säkra kompetensen inom film och tv. Personalfrågan var akut och tillsammans har vi därför steg för steg utvecklat nya metoder, verktyg och processer för att stärka kopplingarna mellan utbildning, bransch och myndighet.

Med hjälp av projektmedel från Europeiska Socialfonden har vi byggt fram Yrkesnämnden för Film & TV.

Vi är nu klara med uppstartsfasen och bjuder därför in till en digital spridningskonferens. Varmt välkomna att komma och lyssna på hur vi tar arbetet vidare!

Anmäl er här!

2022-11-21

Yrkesnämnden stärker branschens utbildningar

I förra nyhetsbrev berättade vi hur Yrkesnämnden för Film & TV arbetar i fyra spår, det första handlar om att ta fram kvalifikationer. En baskvalifikation för filmarbetare finns nu på plats och den specificerar strategiskt viktig kunskap för att arbeta inom vår bransch.

Vill du läsa mer gå in här: https://ynft.se/baskvalifikationer-ett-satt-att-tydliggora-yrkesroller-och-synliggora-karriarvagar

Koncept för kvalitetsmärkta utbildningar

Yrkesnämndens kvalifikationer kan användas av utbildningar på olika nivåer för att se över kursplaner, innehåll och läranderesultat. Det kan också användas för att sätta förkunskapskrav samt ta fram branschnära studieuppgifter och prövningsmetoder.

Utifrån detta kan Yrkesnämnden erbjuda branschvalidering redan i början av eller under en utbildning. Detta gör att individer vid sin examen inte bara får utbildningens betyg, utan även en certifiering från branschen. Detta kompetensbevis blir en inträdesbiljett till ett framtida nationellt yrkesregister. Ett register som synliggör individen för uppdrag och ger en snabbare väg till etablering.

Det här sättet att samarbeta nära och kontinuerligt med utbildningar paketerar Yrkesnämnden nu som ett koncept att erbjuda skolor som vill synliggöra att de har starka kopplingar till arbetslivet.

Industry talks

Den här verkan har vi lagt till ytterligare en del till konceptet. Det är dagsfärska nyheter att vi precis kommit ut ur studion, efter att ha producerat Industry Talks: Ett digitalt läromedel som ger den kunskapen som yrkesnämnden prövar vid en certifiering. Det handlar om branschens gemensamma grunder.

Vad är då Industry Talks? Jo, en talkshow där över 50 (!) seniora filmarbetare med olika yrkesroller intervjuas. Under en timme får varje avdelning beskriva sina respektive yrkesroller utifrån baskvalikationerna. Så här långt har det spelats in 23 avsnitt. Men vi är många som jobbar på att den här serien ska bli en riktig långkörare.

Håll utkik på vår webbsida!

För redan nästa vecka vill vi bjussa på en GROVKLIPPT version av det första avsnittet.


Vad tycker du är viktigt inom arbetsmiljö? Hjälp oss att svara på en enkät!

Just nu pågår ett arbete med att uppdatera en utbildning om arbetsmiljö inom film- och tv-produktion och vi behöver veta vad du tycker är viktigt.

Satsningen görs i samarbete mellan Fackförbundet Scen & Film, Medieföretagen, Yrkesnämnden för Film & TV och Prevent.

Utbildningsmaterialet bygger vidare på och är en uppdatering av Prevents populära material ”Arbetsmiljö inom filmproduktion”. För att vi ska kunna ta fram ett så bra material som möjligt vill vi gärna ha din hjälp med att svara på frågorna. Klicka på länken för att svara på enkäten: https://forms.gle/GuZkUZz5271ybJWD6


Inbjudan till vår digitala SPRIDNINGSKONFERENS. Den 8/12 kl. 13.00-16.00

Nästa vecka kommer vi att skicka ut inbjudningar till vår digitala spridningskonferens.

Med hjälp av projektmedel från Europeiska Socialfonden har centrala aktörer i film- och tv-Sverige gått ihop i ett unikt samarbete och bildat organisationen Yrkesnämnden för Film & TV. De senaste tre åren har vi arbetat med att sätta strukturerna för organisationen. Uppstartsfasen börjar nu lida mot sitt slut och förankringsarbetet i branschen är i full gång.

Nu samlar vi våra erfarenheter och tar nästa steg framåt. Håll utkik i inkorgen! Vi hoppas att så många som möjligt kan delta.

2022-11-10

Hjälp oss att svara på en enkät!

Vi ska uppdatera en utbildning om arbetsmiljö inom film- och tv-produktion och behöver veta vad du tycker är viktigt.

Satsningen görs i samarbete mellan Fackförbundet Scen & Film, Medieföretagen, Yrkesnämnden för Film & TV och Prevent.

Klicka på länken för att svara på enkäten: https://forms.gle/GuZkUZz5271ybJWD6

Sista svarsdag är den 30 november.

2022-11-04

Baskvalifikationer – ett sätt att tydliggöra yrkesroller och synliggöra karriärvägar

Vad behöver precis alla som jobbar med film och tv kunna? Vad är snarare något som en viss yrkesroll eller avdelning behöver kunna?

För att tydliggöra yrkesroller och synliggöra karriärvägar inom branschen fastställer vi på Yrkesnämnden för Film & TV branschgemensamma och yrkesspecifika kvalifikationer för olika roller inom film och tv. Genom att kartlägga branschens yrken, skriva fram arbetsbeskrivningar och vilken typ av kunskap och färdighet som krävs för att utföra ett visst arbetsmoment, så kan vi fastställa vilka kvalifikationer som krävs för olika funktioner.

Baskvalifikationer

I ett första skede tas en branschstandard fram - en baskvalifikation med de grundläggande kunskaper som alla som arbetar på en produktion för spelfilm och drama behöver ha. Baskvalifikationen gör det enklare för nya filmarbetare att avgöra vilket kunnande de redan har och vad de behöver lära sig för att kunna arbeta i olika delar av produktionen.

När vi kartlagt branschens olika kompetensområden, har ett par huvudsakliga kunskapsområden återkommit. Så här har vi formulerat kompetensen som efterfrågas för de flesta roller och uppdrag inom film och tv;

Som filmarbetare behöver du kunna ta eget ansvar för att utföra dina arbetsuppgifter på ett välplanerat och kostnadseffektivt sätt. Det innebär att du kan använda olika produktionsdokument för att planera och utföra dina arbetsuppgifter, i samverkan med kollegor och de verksamheter som produktionen samarbetar med. Därför är det viktigt att du vet hur produktionsarbetet och inspelningsplatsen är organiserade och även förstår den egna rollens betydelse i olika sammanhang. Du behöver kunna urskilja vilken typ av information som är viktig att förmedla och till vem. Samordning är en förutsättning för allt produktionsarbete, och det är alla medarbetares ansvar att bidra med relevant information så att rätt beslut fattas på ledande nivå.

Inom filmproduktion är arbetsmiljö- och säkerhetsarbetet centralt och något som måste inkludera alla. Som filmarbetare behöver du kunna ta eget ansvar för att utföra dina arbetsuppgifter på ett säkert sätt både för dig själv och för andra. Det innebär att du behöver känna till vilka lagar och regler som en filminspelning kan omfattas av och dessutom behöver du veta hur du ska rapportera riskfyllda situationer och kunna värdera den egna förmågan att utföra givna arbetsuppgifter på ett säkert sätt.

Inom branschen läggs stort fokus på att öka hållbarheten både ekonomiskt, socialt och klimatmässigt.

Alla som arbetar i branschen behöver ha kunskap om en filmproduktions eller tv-series klimatpåverkan och kunna resonera kring mer hållbara alternativ i sina arbetsuppgifter.

Eftersom branschen har en frilansstruktur behöver filmarbetare driva sin yrkesverksamhet med en entreprenörs perspektiv; På en grundläggande nivå handlar det om att förstå branschens rekryteringsstruktur, känna till var arbetstillfällen utannonseras och veta vilket kunnande som efterfrågas för arbete i branschen och i olika yrkesroller. Vidare behöver alla som erbjuds ett arbete veta att villkoren för att “gå på lön” eller “på faktura” skiljer sig åt markant och kan få omfattande konsekvenser om olyckan är framme för den som inte förstår innebörden av sitt kontrakt.

Specifika kvalifikationer
För att förtydliga branschens många yrkesroller jobbar vi sedan med att ta fram kvalifikationer för specifika yrkeskategorier. Detta synliggör även karriärvägar när filmarbetare kan se vilka erfarenheter och kompetenser de behöver för att kunna komma vidare, eller för att byta spår.

Kompetens kan dessutom samordnas med närliggande branscher vilket skapar större rörlighet och fler arbetsmöjligheter för kulturarbetare inom olika delar av den kreativa sektorn.

Kompetensbehov – skräddarsy utbildningar
Utifrån kvalifikationerna kan branschens kompetensbehov förmedlas till utbildningar, vilket säkerställer att framtida medarbetares kompetenser matchar den faktiska efterfrågan. Vårt långsiktiga mål är att alla som går en utbildning kan vara säkra på att det de lär sig är relevant för en framtida karriär inom film och TV-produktion.

En fråga om rekrytering och matchning
I rekryteringssammanhang kan kvalifikationerna utgöra ett stöd i att eftersöka och hitta personer med rätt kompetens, vilket innebär smidigare bemanning och en tydlighet kring vad som förväntas i olika roller och typer av uppdrag. De bidrar även till att skapa ökad internationell konkurrenskraft, när den svenska kompetensen kan direktöversättas till internationella kvalifikationskrav.


På måndag öppnar ansökningarna till Tillväxtverkets utlysning för Stöd för produktion av audiovisuella verk

- Vi på Yrkesnämden för Film & TV ser med spänning fram emot att Sverige nu kommer kunna öka produktionstakten, skapa fler arbetstillfällen, och bidra till att industrin växer. Det arbete som branschens aktörer enats om blir nu ännu viktigare. För att skapa hållbarhet och för att incitamenten ska leda till den samhällsekonomiska effekt som alla hoppas på behöver vi jobba hårt för att säkerställa återväxten och kompetensutvecklingen i branschen. Annars riskerar effekten att utebli. Vårt arbete med baskvalifikationer och tydliga yrkesroller är ett konkret sätt för oss att bidra, säger Charlotte Gimfalk, verksamhetsledare Yrkesnämnden för Film & TV.

Hos Tillväxtverket finns mer information om produktionsincitamenten: 
https://tillvaxtverket.se/finansiering/utlysningar/2022-08-19-stod-for-produktion-av-audiovisuella-verk.html

2022-10-28

Yrkesnämnden växer!

Yrkesnämnden för Film & TV är ett unikt samarbete där centrala aktörer i film- och tv-Sverige gått ihop för att säkra branschens kompetensförsörjning. Strukturbygget har pågått under de senaste tre åren med medel och stöttning från Europeiska Socialfonden, Myndigheten för Yrkeshögskolan och Arbetsförmedlingen. Vi närmar oss nu slutet av uppstartsfasen och förankringsarbetet i branschen är på plats. Efter årsskiftet kan vi börja implementera en helt ny typ av samverkan för att synliggöra film och tv, inte bara som en växande näring utan, som en svensk industri.

Ny referensgrupp för TV/Non-scripted

Personerna nedan är utsedda av våra medlemsföretag och tillsammans är de en viktig brygga för att förankra viktiga frågor, se till att nya arbetssätt implementeras och fånga upp framtida behov.

Referensgruppen kommer att bestå av:

- Eleonor Fahlén
Regionalt skyddsombud
Nominerad av Scen & Film

- Peter Mild
Ordförande i Film & TV-avdelningen
Nominerad av Scen & Film

- Daniel Meier
Projektledare på Meter Film och TV
Nominerad av Medieföretagen

- Tesso Akander
CEO på Strix Television
Nominerad av Film- & TV-Producenterna

- Maria Joelsson
Head of operations på Banijay Sweden
Nominerad av Film- & TV-Producenterna

- Anne Appelberg
Exekutiv producent
Nominerad av Warner Bros. Discovery

- Alex Adamo
Senior Developer & Format Manager
Nominerad av TV4 Gruppen

- Malin Lancha
Head of Production Scripted
Nominerad av Viaplay GROUP

- Petter Bragee
Programchef i Malmö
Nominerad av SVT

Referensgruppen för Film/Drama träffas regelbundet sedan uppstarten. Vi har inventerat yrkestitlar och kartlagt olika kunskapsområden. Nu har vi tagit fram en baskvalifikation för spelfilm och dramainspelning. Baskvalifikationen tydliggör vad alla i teamet förväntas kunna, oavsett funktion. Denna standard kan användas för att stärka utbildningars innehåll och snabba på etableringen för nyexaminerade

Vad gör referensgruppen?

- Film och tv kan tyckas närliggande, men både yrkesroller och arbetsprocessen skiljer sig åt. Vi hoppas givetvis att baskvalifikationen på sikt ska omfatta hela branschen, för ökad tydlighet och rörlighet både för etablerade och nytillträdande säger Charlotte Gimfalk, verksamhetsledare - Yrkesnämden för Film & TV.

Referensgruppen träffas en gång i månaden och utvärderar kontinuerligt arbetet. Skulle referensgruppen upptäcka ett särskilt behov någonstans kan de tillsätta en arbetsgrupp som ska jobba mer djupgående med frågan. Arbetsgruppen skapas i så fall utifrån region, specifik yrkesroll och utbildningsnivå.

Förhoppningen är att med detta kunna förbättra och effektivisera arbete, komma ännu närmare behoven inom branschen och identifiera de områden som kräver särskilda insatser.

Framöver kommer det finnas möjlighet att ansöka om att vara en del av arbetet med referensgrupper.


Crew Stories

För att tydliggöra yrkesrollerna inom film och tv och belysa vilken typ av erfarenhet som är värdefull för att arbeta i branschen har vi tagit fram korta filmer som beskriver en specifik yrkesroll. Vi hoppas vi att dessa filmer kommer skapa lyskraft och locka fler kompetenta människor till vår bransch. Nu har det blivit dags för den andra filmen i serien.

Se filmen om Henrik Henziger som är First Assistant Director (FAD) nedan:

2022-10-21

Ett samlat film- och tv-Sverige

De senaste två åren har centrala aktörer i film- och tv-Sverige gått ihop i ett unikt samarbete för att säkra branschens kompetensförsörjning. Efter att ha samlat branschens parter, tagit fram helt nya strukturer för hur film- och tv-industrin ska stärkas som yrkessektor, har vi med hjälp av delfinansiering från Europeiska socialfonden, Myndigheten för yrkeshögskolan och Arbetsförmedlingen, bildat organisationen Yrkesnämnden för Film&TV. 

Vi har mycket att berätta  

Du läser nu Yrkesnämndens för Film och TVs allra första nyhetsbrev. Under hösten kommer vi att skicka ut fler i syfte att berätta mer om vår verksamhet,  låta röster från branschen komma till tals och bjuda in till dialog. 

I en tid då efterfrågan på rörlig bild är större än någonsin är tillväxtpotentialen för film- och TV-industrin stor. Branschen representerar företag som kan växa med digitaliseringen på den globala marknaden och som har goda förutsättningar att skapa jobb och tillväxt. I takt med att det nya produktionsincitamentet i höst introduceras i Sverige öppnas dörren för fler kvalificerade jobb och en ökad exponering av Sverige internationellt. 

Som del av vår verksamhet bjuder Yrkesnämnden för FIlm och TV in till en konferens den 8 december för att samtala om potentialen inom näringen, jobben och vad som krävs för att öka kapaciteten och tillväxten i branschen. Inbjudan kommer inom kort.

Hoppas vi ses där!


Något helt nytt

"Vår viktigaste uppgift är att skapa samverkansstrukturer både inom branschen och ut i samhället, för att synliggöra film och tv som yrkessektor. Tillsammans med bolag och yrkesverksamma har vi börjat inventera arbetsuppgifter och ta fram bransch- och yrkeskvalifikationer. Yrkesnämndens kvalifikationer kommer kunna användas av:

  • Filmarbetare, för att få sitt kunnande formellt erkänt och planera sin kompetensutveckling
  • Bolag, för att tydliggöra förväntningarna vid rekrytering
  • Utbildare, för att stärka sitt kursinnehåll

Allt detta är tänkt att stärka vår yrkeskår och skapa värde för både på individ-, organisations-, och strukturnivå. Vi vill kunna välkomna fler in till vår bransch och ge avlastning till yrkesverksamma. På sikt hoppas vi kunna räta ut karriärvägarna och skapa värden kopplat till kompetens, och det är något som är nödvändigt för att behålla vår duktiga yrkeskår och ge branschen förutsättningar att växa hållbart."

CHARLOTTE GIMFALK
VERKSAMHETSLEDARE - YRKESNÄMNDEN FÖR FILM OCH TV


Av branschen för branschen
“Hur blir man attributör? Och exakt vad förväntas en C-foto kunna?

Vår bransch är lite krånglig att komma in i. Det gäller att ha kontakter. Att känna någon som kan rekommendera. Och påfallande ofta är de som jobbar med film barn till någon som jobbar med film…

Inte konstigt att det råder en akut brist på kvalificerade filmarbetare-särskilt bakom kameran! 

Detta vill branschen råda bot på. Därför har vi tillsammans skapat Yrkesnämnden. Som bland annat kan definiera och certifiera yrken, samarbeta med yrkeshögskolor och universitet, ordna lärlingsprogram och ansvara för sökbara yrkesregister. “

EVA HAMILTON
ORDFÖRANDE - FILM & TV PRODUCENTERNA
STYRELESLEDAMOT - YRKESNÄMNDEN FÖR FILM OCH TV


Crew stories
För att tydliggöra yrkesrollerna inom film och tv och belysa vilken typ av erfarenhet som är värdefull för att arbeta branschen kommer vi under hösten ta fram korta filmer som beskriver en specifik yrkesroll.

Se den första filmen här:

2022-10-21

Yrkesnämnden lanserar Crew Stories

Över 100 olika yrkesroller är inblandade när en film eller tv-serie blir till. Däremot råder fortfarande oklarheter kring vilka dessa roller är och vad för typ av uppgifter filmarbetare egentligen har.

För att tydliggöra yrkesrollerna inom film och tv och belysa vilken typ av erfarenhet som är värdefull för att arbeta med film och tv kommer Yrkesnämnden för Film&TV under hösten ta fram korta filmer som beskriver och visar allt spännande som finns för olika yrkesroller. Filmerna riktar sig till yrkescoacher, studievägledare och individer som vill veta mer om jobben i branschen. 

Genom att förtydliga de karriärvägar som finns hoppas Yrkesnämnden att dessa filmer ska attrahera personer från andra branscher och med andra erfarenheter till film- och tv-industrin.

– Det här är ett sätt för oss att visa upp alla spännande yrken som film- och tv-näringen erbjuder. Branschen har kommer framöver växa och kunna erbjuda ännu fler kvalificerade jobb för över hela landet. Vi hoppas vi att dessa filmer ska skapa lyskraft och locka fler kompetenta människor till vår bransch, säger Charlotte Gimfalk, verksamhetsledare för Yrkesnämnden för Film & TV.

Se den första filmen om vad en Location Scout eller platsletare gör nedan:

2022-06-22

Yrkesnämnden beviljas främjandemedel för inkluderingsinsatser

Yrkesnämnden för Film och TV har beviljats främjandemedel av Arbetsförmedlingen. Medlet kommer användas för att utföra insatser som synliggör och tillgängliggör branschens yrkesmöjligheter på ett inkluderande vis. Fokus kommer ligga på att nå personer som nyligen flyttat till Sverige.

- Filmbranschen har väldigt goda möjligheter att tillvarata människors kompetens oavsett varifrån man kommer, eftersom vi arbetar mycket med internationella team. Till exempel är kunskaper i svenska inte något definitivt krav för att kunna arbeta i vår bransch, säger Charlotte Gimfalk, verksamhetsledare på Yrkesnämnden för Film och TV.

De planerade insatserna innefattar bland annat att ta fram audiovisuella yrkesporträtt som på ett lättillgängligt sätt kan visa olika yrkesroller och arbetsuppgifter inom film och tv, översätta utbildnings- och kommunikationsmaterial, och främja validering av personer som inte har svenska som förstaspråk.

2022-06-10

Ny analys från Myh beskriver kompetensbehovet inom film och tv

Myndigheten för yrkeshögskolan har för första gången publicerat en områdesanalys gällande kompetensbehovet inom film och tv. Analysen är dels baserad på statistik gällande yrkeshögskoleutbildningar med inriktning på film och tv, och dels på Yrkesnämnden för Film och TVs förmedling av branschens uttalade behov av både kompetens och utbildningar.

– Svensk film- och tv-produktion utvecklas starkt och har ett stort kompetensbehov. Dessutom finns det ett förslag från regeringen om ett produktionsstöd för att stärka filmbranschen, gynna regional utveckling och behålla filmkompetens i Sverige. Kompetensfrågan är en avgörande faktor för var filmproduktion sker. Idag ser vi en efterfrågan i hela landet, men allra störst är den i våra tre storstadsregioner, säger Maria Björklund, analytiker på Myndigheten för yrkeshögskolan.

– Den här analysen är enormt välkommen just nu, när så mycket sker i vår bransch. Tidigare har det inte funnits någon statistik över branschens kompetens, och vi på Yrkesnämnden ser fram emot ett fortsatt nära samarbete med Myndigheten för yrkeshögskolan för att på ett systematiskt sätt synliggöra branschens behov och möjligheter, säger Charlotte Gimfalk, verksamhetsledare på Yrkesnämnden för Film och TV.

Läs nyheten på Myndigheten för yrkeshögskolans hemsida.

Läs Områdesanalys 2022: Film och tv.

2022-05-13

Lärlingsprogrammet för filmarbetare nu tillgängligt i Stockholm

UPPDATERING. Nu kan även personer från Stockholm ansöka till Lärlingsprogrammet för Filmarbetare, med utbildningsstart i augusti. Utbildningen innebär att du som lärling spenderar nästan 11 månader på en arbetsplats eller med en frilansande filmarbetare, för lärande genom praktiskt utförande. Parallell undervisning sker på distans, och utbildningsanordnaren är Uddevalla Vuxenutbildning i samarbete med Yrkesnämnden för Film & TV.

Vill du bli filmlärling? Anmäl intresse här. 

Vill du ta emot en lärling? Anmäl intresse här. 

FAKTA 

  • Ansökningsperiod 1: 1 april till 30 maj. 
  • Ansökningsperiod 2: 31 maj tills alla platser är tagna.
  • Utbildningen startar 29 augusti och avslutas 14 juli 2023. 
  • Matchning mellan lärling och verksamhet sker i september. 
  • Lärlingen genomgår 4 veckors grundläggande branschutbildning (på distans) och kommer ut i verksamhet den 26:e september. 
  • Lärlingen ska vara minst 70 procent i verksamhet och max 30 procent i undervisning.
  • Utbildningen är CSN-berättigad. 
  • Verksamheterna får ersättning för handledningstid. 

Lärlingsprogrammet erbjuder en unik matchning mellan människor som vill arbeta i film- och tv-branschen och etablerade verksamheter som vill ta emot och lära upp nya framtida medarbetare. 

– Vi är mycket stolta över att tillsammans med Yrkesnämnden skapa denna unika utbildning, säger Lena Jannesson Hagman, rektor på Uddevalla Vuxenutbildning. – Uddevalla har lång erfarenhet av lärlingsutbildningar och området har en stark tradition av filmskapande, så förutsättningarna är perfekta.

– Det är ett snabbspår in i branschen. På bara ett år kan du få tillräckligt med arbetslivserfarenhet och branschkunskap för att kunna arbeta som filmarbetare - och arbetstillfällena är många, säger Charlotte Gimfalk, verksamhetsledare för Yrkesnämnden för Film & TV. 

Det är över 100 olika yrkesroller som är inblandade när en film blir till - chaufförer, snickare, elektriker, ljudtekniker, kostymörer, rekvisitörer, klippare och VFX-artister, för att bara nämna några få.

– Utbildningen är av den anledningen medvetet utformad på ett brett sätt, och de som väljer att gå den har möjlighet att rikta in sig på det de är mest intresserade av, säger Lena Jannesson Hagman.

Vill du bli filmlärling? Anmäl intresse här. 

Vill du ta emot en lärling? Anmäl intresse här. 

Har du några frågor? Kontakta oss gärna! 

Kontaktperson:
Charlotte Gimfalk
+46 708-16 73 74
charlotte.gimfalk@ynft.se

2022-04-13

Filmbranschen får efterlängtat lärlingsprogram

Svensk film och tv går bättre än någonsin, och efterfrågan på filmer och tv-serier ökar hela tiden. Den stora tillväxten i branschen innebär ett stort behov av nya filmarbetare - och det snabbt. Därför lanserar  Yrkesnämnden för Film & TV tillsammans med Uddevalla Vuxenutbildning Sveriges första filmlärlingsprogram. 

Vill du bli filmlärling? Anmäl intresse här. 

Vill du ta emot en lärling? Anmäl intresse här. 

Lärlingsprogrammet erbjuder en exklusiv matchning mellan människor som vill arbeta i film- och tv-branschen och etablerade verksamheter som vill ta emot och lära upp nya medarbetare. 

– Vi är mycket stolta över att tillsammans med Yrkesnämnden skapa denna unika utbildning, säger Lena Jannesson Hagman, rektor på Uddevalla Vuxenutbildning. – Uddevalla har lång erfarenhet av lärlingsutbildningar och området har en stark tradition av filmskapande, så förutsättningarna är perfekta.

– Det är ett snabbspår in i branschen. På bara ett år kan du få tillräckligt med arbetslivserfarenhet och branschkunskap för att kunna arbeta som filmarbetare - och arbetstillfällena är många, säger Charlotte Gimfalk, verksamhetsledare för Yrkesnämnden för Film & TV. 

Det är över 100 olika yrkesroller som är inblandade när en film blir till - chaufförer, snickare, elektriker, ljudtekniker, kostymörer, rekvisitörer, klippare och VFX-artister, för att bara nämna några få.

– Utbildningen är av den anledningen medvetet utformad på ett brett sätt, och de som väljer att gå den har möjlighet att rikta in sig på det de är mest intresserade av, säger Lena Jannesson Hagman.

FAKTA 

  • Ansökningen till lärlingsutbildningen öppnade 1 april och stänger 30 maj. 
  • Utbildningen startar 29 augusti och avslutas 14 juli 2023. 
  • Matchning mellan lärling och verksamhet sker i september. 
  • Lärlingen genomgår 4 veckors grundläggande branschutbildning och kommer ut i verksamhet den 26:e september. 
  • Lärlingsperioden är 11 månader. 
  • Lärlingen ska vara minst 70 procent i verksamhet och 30 procent i utbildning på distans.
  • Utbildningen är CSN-berättigad. 
  • Verksamheterna får ersättning för handledningstid. 

Vill du bli filmlärling? Anmäl intresse här. 

Vill du ta emot en lärling? Anmäl intresse här. 

Har du några frågor? Kontakta oss gärna! 

Kontaktperson:
Charlotte Gimfalk
+46 708-16 73 74
charlotte.gimfalk@ynft.se

2022-02-16

Yrkesnämnden beviljas statsbidrag för utveckling av branschvalidering

Myndigheten för yrkeshögskolan har för andra gången beviljat Yrkesnämnden för Film och TV statsbidrag för att ta fram en branschmodell för validering inom film och tv.  

“Det är oerhört glädjande att vi har myndighetens förtroende att fortsätta vårt påbörjade arbete” säger verksamhetsledare Charlotte Gimfalk. “Vi ser fram emot att nu kunna ta ytterligare steg för att stärka kompetensförsörjningen inom vår bransch.” 

Se Charlotte Gimfalk berätta om branschvalidering i filmbranschen i Myndigheten för yrkeshögskolans informationsvideo nedan.

Yrkesnämnden för Film och TV beviljades även förra året statsbidrag från Myndigheten för yrkeshögskolan för att påbörja arbetet med branschvalidering, genom att bland annat rekrytera medverkande i utvecklingsarbetet, kartlägga yrkesroller, klassificera olika typer av yrkesspecifik och gemensam kompetens, samt ta fram kvalifikationsbeskrivningar och förslag till valideringsmodell. 

“Vi går nu in i en testfas, där vi ska utföra pilotvalideringar för att kunna utvärdera valideringsmodellen vi tagit fram” berättar Gimfalk. “En annan glädjande sak med att vi beviljats stöd igen är att vi även fortsättningsvis får ta del av Myndigheten för yrkeshögskolans projekt BOSS, som utgjort en fantastiskt resurs och gett oss möjlighet att nätverka och lära av andra branscher som också arbetar med branschvalidering.” 

Se Charlotte Gimfalk berätta om yrkesnämndens arbete med branschvalidering på Myndigheten för yrkeshögskolans slutkonferens för projektet BOSS nedan.

2022-02-07

Panelsamtalet på Filmforum Göteborg Film Festival

Yrkesnämnden för Film & TV hade den stora glädjen att under Filmforum Sverige på Göteborg Film Festival kunna presentera våra unika förutsättningar för att säkra kompetensen inom svensk film- & tv-produktion.

Av branschen, för branschen - alla vinner på en gemensam och heltäckande strategi för hållbar kompetensförsörjning- och utveckling. I panelsamtalet efter presentationen medverkade representanter från fem olika delar av film- & tv-industrin som delade med sig av sina perspektiv.

Oscar Hansen, frilansande filmarbetare
Malini Ahlberg, produktionschef BR.F
Andreas Bedinger, direktör för Programdivisionen, Sveriges Television
Kristina Colliander, vd Film Stockholm
Simon Norrthon, ordförande Fackförbundet Scen & Film

Stort tack till paneldeltagarna, publiken, och alla som gör Göteborg Film Festival möjlig.

https://www.youtube.com/watch?v=szbqqSG9wAE

Kontakt

Charlotte Gimfalk
Verksamhetsledare
010-585 84 44
charlotte.gimfalk@ynft.se

Postadress

Yrkesnämnden för Film och TV
Box 24194
104 51 Stockholm
Org. nr. 802537-4433