CREW STORIES

För att tydliggöra yrkesrollerna inom film och tv och belysa vilken typ av erfarenhet som är värdefull för att arbeta i branschen har vi tagit fram korta filmer som beskriver en specifik yrkesroll. Vi hoppas vi att dessa filmer kommer skapa lyskraft och locka fler kompetenta människor till vår bransch.

FIRST ASSISTANT DIRECTOR (FAD)

Här kan du se filmen om Henrik Henziger som är First Assistant Director (FAD):

PRODUCTION MANAGER

Träffa Annelie Cau Nicklasson som är Production Manager:

PLATSAVDELNINGEN

Vad gör egentligen platsavdelningen i en filmproduktion? I de två filmerna nedan berättar Oscar Hansen mer om yrkesrollerna Location Scout och Location Manager. Båda rollerna jobbar med att hitta rätt inspelningsmiljöer som sätter karaktärer i sin kontext och bidrar till berättelsen. 

LOCATION SCOUT

LOCATION MANAGER

Det behövs så många fler roller i skapandet av en film eller tv-serie än bara skådespelare och regissör. Oavsett om det är en gigantisk Hollywood-produktion eller en mindre svensk tv-serie, blir tittaren alltid varse om den kopiösa mängd människor som bidragit till filmens skapande när eftertexterna börjar rulla. Är du intresserad av att jobba inom film och tv? Här kan du ladda ner en sammanfattning av vilka yrken som finns hos de 9 största avdelningarna. Även om det finns över 100 olika roller i en film eller tv-produktion hoppas vi att den kan hjälpa dig att få en bättre förståelse kring vilka som är med och gör en film.

Kontakt

Charlotte Gimfalk
Verksamhetsledare
010-585 84 44
charlotte.gimfalk@ynft.se

Postadress

Yrkesnämnden för Film och TV
Box 24194
104 51 Stockholm
Org. nr. 802537-4433