Svensk film och tv går bättre än någonsin, och efterfrågan på filmer och tv-serier ökar hela tiden. Den stora tillväxten i branschen innebär ett stort behov av nya filmarbetare - och det snabbt. Därför lanserar  Yrkesnämnden för Film & TV tillsammans med Uddevalla Vuxenutbildning Sveriges första filmlärlingsprogram. 

Vill du bli filmlärling? Anmäl intresse här. 

Vill du ta emot en lärling? Anmäl intresse här. 

Lärlingsprogrammet erbjuder en exklusiv matchning mellan människor som vill arbeta i film- och tv-branschen och etablerade verksamheter som vill ta emot och lära upp nya medarbetare. 

– Vi är mycket stolta över att tillsammans med Yrkesnämnden skapa denna unika utbildning, säger Lena Jannesson Hagman, rektor på Uddevalla Vuxenutbildning. – Uddevalla har lång erfarenhet av lärlingsutbildningar och området har en stark tradition av filmskapande, så förutsättningarna är perfekta.

– Det är ett snabbspår in i branschen. På bara ett år kan du få tillräckligt med arbetslivserfarenhet och branschkunskap för att kunna arbeta som filmarbetare - och arbetstillfällena är många, säger Charlotte Gimfalk, verksamhetsledare för Yrkesnämnden för Film & TV. 

Det är över 100 olika yrkesroller som är inblandade när en film blir till - chaufförer, snickare, elektriker, ljudtekniker, kostymörer, rekvisitörer, klippare och VFX-artister, för att bara nämna några få.

– Utbildningen är av den anledningen medvetet utformad på ett brett sätt, och de som väljer att gå den har möjlighet att rikta in sig på det de är mest intresserade av, säger Lena Jannesson Hagman.

FAKTA 

  • Ansökningen till lärlingsutbildningen öppnade 1 april och stänger 30 maj. 
  • Utbildningen startar 29 augusti och avslutas 14 juli 2023. 
  • Matchning mellan lärling och verksamhet sker i september. 
  • Lärlingen genomgår 4 veckors grundläggande branschutbildning och kommer ut i verksamhet den 26:e september. 
  • Lärlingsperioden är 11 månader. 
  • Lärlingen ska vara minst 70 procent i verksamhet och 30 procent i utbildning på distans.
  • Utbildningen är CSN-berättigad. 
  • Verksamheterna får ersättning för handledningstid. 

Vill du bli filmlärling? Anmäl intresse här. 

Vill du ta emot en lärling? Anmäl intresse här. 

Har du några frågor? Kontakta oss gärna! 

Kontaktperson:
Charlotte Gimfalk
+46 708-16 73 74
charlotte.gimfalk@ynft.se