I förra nyhetsbrev berättade vi hur Yrkesnämnden för Film & TV arbetar i fyra spår, det första handlar om att ta fram kvalifikationer. En baskvalifikation för filmarbetare finns nu på plats och den specificerar strategiskt viktig kunskap för att arbeta inom vår bransch.

Vill du läsa mer gå in här: https://ynft.se/baskvalifikationer-ett-satt-att-tydliggora-yrkesroller-och-synliggora-karriarvagar

Koncept för kvalitetsmärkta utbildningar

Yrkesnämndens kvalifikationer kan användas av utbildningar på olika nivåer för att se över kursplaner, innehåll och läranderesultat. Det kan också användas för att sätta förkunskapskrav samt ta fram branschnära studieuppgifter och prövningsmetoder.

Utifrån detta kan Yrkesnämnden erbjuda branschvalidering redan i början av eller under en utbildning. Detta gör att individer vid sin examen inte bara får utbildningens betyg, utan även en certifiering från branschen. Detta kompetensbevis blir en inträdesbiljett till ett framtida nationellt yrkesregister. Ett register som synliggör individen för uppdrag och ger en snabbare väg till etablering.

Det här sättet att samarbeta nära och kontinuerligt med utbildningar paketerar Yrkesnämnden nu som ett koncept att erbjuda skolor som vill synliggöra att de har starka kopplingar till arbetslivet.

Industry talks

Den här verkan har vi lagt till ytterligare en del till konceptet. Det är dagsfärska nyheter att vi precis kommit ut ur studion, efter att ha producerat Industry Talks: Ett digitalt läromedel som ger den kunskapen som yrkesnämnden prövar vid en certifiering. Det handlar om branschens gemensamma grunder.

Vad är då Industry Talks? Jo, en talkshow där över 50 (!) seniora filmarbetare med olika yrkesroller intervjuas. Under en timme får varje avdelning beskriva sina respektive yrkesroller utifrån baskvalikationerna. Så här långt har det spelats in 23 avsnitt. Men vi är många som jobbar på att den här serien ska bli en riktig långkörare.

Håll utkik på vår webbsida!

För redan nästa vecka vill vi bjussa på en GROVKLIPPT version av det första avsnittet.


Vad tycker du är viktigt inom arbetsmiljö? Hjälp oss att svara på en enkät!

Just nu pågår ett arbete med att uppdatera en utbildning om arbetsmiljö inom film- och tv-produktion och vi behöver veta vad du tycker är viktigt.

Satsningen görs i samarbete mellan Fackförbundet Scen & Film, Medieföretagen, Yrkesnämnden för Film & TV och Prevent.

Utbildningsmaterialet bygger vidare på och är en uppdatering av Prevents populära material ”Arbetsmiljö inom filmproduktion”. För att vi ska kunna ta fram ett så bra material som möjligt vill vi gärna ha din hjälp med att svara på frågorna. Klicka på länken för att svara på enkäten: https://forms.gle/GuZkUZz5271ybJWD6


Inbjudan till vår digitala SPRIDNINGSKONFERENS. Den 8/12 kl. 13.00-16.00

Nästa vecka kommer vi att skicka ut inbjudningar till vår digitala spridningskonferens.

Med hjälp av projektmedel från Europeiska Socialfonden har centrala aktörer i film- och tv-Sverige gått ihop i ett unikt samarbete och bildat organisationen Yrkesnämnden för Film & TV. De senaste tre åren har vi arbetat med att sätta strukturerna för organisationen. Uppstartsfasen börjar nu lida mot sitt slut och förankringsarbetet i branschen är i full gång.

Nu samlar vi våra erfarenheter och tar nästa steg framåt. Håll utkik i inkorgen! Vi hoppas att så många som möjligt kan delta.